Henkilökohtainen avustus – Mistä oikeusjärjestelmän tasolla on kyse?

Henkilökohtaista avustusta koskevan järjestelmän historiallinen kehitys Suomessa on jaettavissa kolmeen eri vaiheeseen. Vuosina 1947 – 1987 apua tarvitsevilla ei ollut mahdollisuutta saada henkilökohtaista avustusta. Sittemmin vuonna 1988 vammaispalvelulakiin sisällytettiin mahdollisuus henkilökohtaiseen avustajaan ja lopulta vuoden 2009 syyskuussa tästä mahdollisuudesta tehtiin jokaiselle kansalaiselle kuuluva subjektiivinen oikeus.

Subjektiivinen oikeus henkilökohtaiseen avustukseen tarkoittaa sitä että jokaisella laissa säädetyt edellytyksen täyttävällä kansalaisella on kyseisen avustuksen saamiseen oikeus. Kunnalla ei ole oikeuden myöntämisen ja sen toteuttamisen osalta harkintavaltaa eikä kunta voi resurssien puutteen perusteella jättää järjestämättä henkilökohtaista avustusta, jos laissa säädetyt henkilökohtaisen avustuksen edellytykset kyseisen henkilön osalta täyttyvät.

Oikeus henkilökohtaiseen avustukseen on johdettavissa viime kädessä Perustuslain 19 pykälästä, jonka mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään huolenpitoon. Välttämättömän huolenpidon järjestäminen edellyttää sosiaalipalveluita, joista oman ryhmänsä muodostaa vammaispalvelut, joihin muun muassa henkilökohtainen avustus kuuluu.

Kunta voi järjestää vammaispalvelut kolmella eri tavalla: 1) korvaamalla vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset, 2) antamalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten palvelusetelin tai 3) hankkimalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita yksityiseltä palvelujen tuottajalta. Sortso Osuuskunta toimii tällaisena palvelujen tuottajana ja osaltaan toiminnallaan turvaa henkilökohtaisen avustuksen järjestämistä pääkaupunkiseudulla sekä Kokkolan alueella.

Hannes Repo

4 Responses

  1. Mammas

    Todella hyvä kirjoitus! Minullakin on ollut omakohtaisia kokemuksia, että tuo oikeus henkilökohtauseen avustukseen ei aina meinaa toteutua.

  2. Savutonnainen

    Tämä teidän (Sortso) toiminta kuulostaa todella hienolta ja tärkeältä! Toivottavasti saadaan vammaispalveluille lisää tukia. Olen nähnyt monta vaikeaa tilannetta tukien kanssa niin läheltä käsin.

  3. Janna

    Kiitos tästä kirjoituksesta. Henkilökohtainen avustaminen on todella tärkeää, ja sen pitäisi olla paljon yleisempää mitä se nyt on 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *