Espanjalainen terveydenhuolto toimii

posted in: Yleinen | 1

Vaikka olen aika paljon matkustellut eri maissa, en ole koskaan aiemmin tarvinnut lääkäripalvelua ulkomailla. Viime lomallani Torreviejassa maaliskuussa jouduin kuitenkin kokeilemaan La Loman terveyskeskuksen toimivuutta. Usein kiusallisesti toistuva vaivani silmätulehdus pääsi jälleen puhkeamaan yllättäen. Vuorokauden (turhaan) odoteltuani totesin, että tulehdus ei itsestään häviä.

Lauantaiaamuna keräsin rohkeutta ja ajattelin, että menenpä katsomaan kuinka tässä käy. La Loman terveyskeskus on suoraan Casa Vista -asuntoa vastapäätä, joten lääkäri oli aivan käsillä. Päivystys terveyskeskuksessa on yötä päivää, siten lääkäriin pääsi heti aamusta. Kun oli lauantaiaamu, ei ollut niitä maanantaisin ja perjantaisin tavallisia sairausloman hakijoitakaan, joiden jono kiertää pitkälle kadun puolelle.

 

20160422_Torrevieja_0039
La Loman terveyskeskus sijaitsee Sortson Casa Vista -asunnon välittömässä läheisyydessä, heti kadun toisella puolella.

 

Odotustila/vastaanottotila oli pieni ja vain muutamin tuolein kalustettu. Hiukan aikaa pähkäiltyäni totesin, ettei mitään vuoronumerojärjestelmää ole, joten jonon jatkoksi ja eurooppalainen sairausvakuutuskortti esille. Ongelman kertominen onnistui sentään espanjaksi, tosin silmä oli kuin tomaatti, joten epäselvyyttä ei varmaan ollut. Vastaanotossa oleva kaveri otti kopion kortista ja täytteli papereita. Lopuksi hän antoi nähtävästi väliaikaisen SIP-kortin (espanjalaisen terveydenhuoltokortin). Viidentoista minuutin odottelun jälkeen kuulutettiinkin jo konsultaatiohuone ykköseen (etunimillä, koska toinen etunimi tulkittiin sukunimeksi).

Ystävällinen naislääkäri jutteli espanjaa kollegalleen (lääkäri tai sairaanhoitaja) ja minulle vuorotellen. Kyseli hiukan, määräsi lääkkeet ja englannin ja espanjan sekoituksella antoi hoito-ohjeet. Tämä kaikkiaan kesti reilut viisi minuuttia y adiós muy buenas. Lähin apteekki on asuntoa vastapäätä toisella kadulla, joten reseptillä ja annetulla SIP-kortilla lääkkeet sai nopeasti ja huokeasti hiukan alle kuudella eurolla, kun omavastuu oli 50 %.

Samalla reissulla olisi ollut tarvetta lääkärille eräällä matkakumppaneistakin astuttuaan kadulla olevaan kuoppaan. Kaatumisen yhteydessä käsi tuli todella kipeäksi ja murtumaakin hiukan pelättiin. Lääkärissä käynti jäi väliin, kun hänellä ei ollut sillä kertaa matkavakuutusta. Olisi sitä paitsi ollut riski jäädä paluulennolta, jos käsi olisi vaatinut pitkääkin hoitoa. Lähiapteekista sai kuitenkin hankittua erinomaisen kantositeen, jolla saatiin hyvä tuki ja käden liikkumattomuus. Ilman reseptiä myytiin myös aika vahvoja särkylääkkeitä kivun hillintään. Suomessa todettiin olkapäämurtuma ja ihmeteltiin, mistä niin hyvä kantoside on kotoisin ja kuka sen oli ymmärtänyt hankkia. Murtuma oli nimittäin sen laatuinen, että muuta hoitokeinoa siihen ei olisi ollutkaan.

Toivottavasti espanjalaisia terveydenhoitopalveluja ei tarvitsisi jatkossa käyttää, vaikka ne tosi hyvin toimivatkin. Seuraavan kerran menemme Torreviejaan kesäkuussa neljäksi viikoksi, joten täytyy huolehtia, että matkavakuutuskin on voimassa. Koskaan ei tiedä…

  1. Mobiilitukku

    Matkustin Sri Lankaan viime vuonna ja tulin kipeäksi, ja piti mennä lääkäriin. Siellä on tosi erilainen systeemi kuin Suomessa, ne antaa aika paljon antibioottia ja muita lääkkeitä, vaikka sulla olisi ihan normaali flunssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *