Henkilökohtaisen avustajan tervehdys

Henkilökohtaisen avustajan työtä on tarjolla kuin marjoja metsässä, kuitenkin kovin usein on haasteellista löytää juuri oikea ihminen. Työ vaatii paljon yhdistäviä asioita, mm. täyden luottamuksen, ns. kemian kohtaamisen sekä yhteiset arvot. Kaikista tärkeintä on kohtaamisen taito.

Millaista työtä on henkilökohtainen avustaminen? Näkemykseni mukaan useinkin life coach – tyyppistä tsempparin työtä; mahdollistaa ja osin tuottaa avustettavan mahdollisuudet harrastuksiin ja kohottaa elämänlaatua monin eri tavoin. Kotiasumisessa ovat mukana myös kodinhoidolliset ja henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät toimet. Avustajahan tekee ne toimet, mitkä avustettava tekisi täysin toimintakykyisenä. Yksi tehtävä on mm. lasten hoitaminen, mikäli vammaisella henkilöllä on omia lapsia.

Liikenteessä loukkaantunut, sairastunut tai muuten vammainen henkilö joutuu valitettavan usein monissa kunnissa ja kaupungeissa itse huolehtimaan avustajan palkkaamisen työnantajavelvoitteista. Pykäläviidakossa seikkailu ja oikean työntekijän löytäminen on hyvin haastava tehtävä. Paljon on muitakin jopa pelottavia asioita ja hapuilua oudossa työnantajan roolissa vailla täydentäviä verkostoja.

Kuinka paljon enemmän elämä antaakaan usein aivan pikkuruisia solmuja avattaessa ja siinä onnistuessa? Parhaimmillaan avustettava kuntoutuu aimo harppauksin päästessään ulkoilmaan ja vaikkapa kulttuurin pariin. Usein askel tuntemattomaan pelottaa, mutta muutos on todellakin mahdollisuus. Tähän tarvitaan tsemppari, joka mahdollistaa tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti avustettavan osallistumisen yhteiskunnan toimintoihin – juuri oikeanlainen avustaja.

Tiina Hakala
Tuusula
tiina.hakala(at)tintti.net

4 Responses

  1. Sari

    Olen itse aloittanut kunnan ulkoistaman yrityksen alaisena avustustyöt muutama viikko sitten. Sain osakseni nuoren, hieman autistisen pojan, jolle uuden ihmisen kanssa toimiminen oli ensimmäisillä kerroilla todella haastavaa. Tilanne kuitenkin onneksi kääntyi kummankin eduksi, ja saimme parin hankalahkon alkuvuoron jälkeen homman rullaamaan aika kivasti. Nyt olemme jo päässeet urheilemaan ja ihastelemaan alkukesää yhdessä torille, ja vuorot ovat olleet erittäin antoisia! Suosittelen työtä kaikille, jotka haluavat oppia itsestään, muista ihmisistä ja inspiroitua ihmismielen kiekuroista!

  2. Systema

    Olen vierestä seurannut tätä tilannetta myös ja olen täysin samaa mieltä kuin Sari. Suosittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *