Sortso aloittaa avustajien kouluttamisen ALS-asiakkaiden avustamista varten

ALS-tauti on noin 500 suomalaisella ja vuosittain ilmaantuu vajaat 150 uutta sairaustapausta. ALS on etenevä sairaus, johon ei ole vielä löydetty parantavaa hoitoa. Sairaus etenee yksilöllisesti ja lääkkeillä voidaan hidastaa sen etenemistä.

ALS on vielä toistaiseksi eliniänodotteeltaan vakava sairaus, jonka sairastavan henkilön avustamisessa on otettava huomioon erityisiä seikkoja: sairaus vahingoittaa liikehermoja, ja vähitellen lihakset menettävät hermoyhteytensä ja sen seurauksena hiljalleen surkastuvat. ALS ei ole periytyvä sairaus, eikä sen aiheuttajaa vielä tiedetä. ALS saattaa vaikuttaa myös kognitiivisiin toimintoihin, jolloin toimintojen suunnitelmallisuus, puheentuotto ja kieli voivat vaikeutua, myös apatiaa ja häiriöitä käytöksessä saattaa esiintyä. Nämä oireet on hyvä avustajan tietää ja tunnistaa sekä ottaa huomioon työssään. Myös apuvälineistä ja terapiamuodoista annetaan tietoa koulutuksessa. Fyysisen toimintakyvyn tukemista, hengitys- ja liikkuvuusharjoitteiden avulla ohjataan toteuttamaan asiakkaan voimavarojen mukaan.

Sortson henkilökohtaiset avustajat saavat perehdytyksen tautiin, jatkuvan esimiehen tuen sekä yhteisön tuen ALSia sairastavien asiakkaiden avustamiseen sekä erityispiirteisiin. Tarkoitus on jakaa avustajille kertynyttä vertaistietoa koskien potilasryhmää. Koulutustilaisuuksiis kutsutaan myös asiantuntijoita jakamaan uusinta tietoa ja parhaita käytäntöjä. Halutessaan myös asiakkaat voivat osallistua avustajien ja asiantuntijoiden tapaamiseen. Heillä on mahdollisuus myös oman ryhmänsä tilaisuuksiin osallistumiseen.

Pyrkimys on järjestää parasta mahdollista henkilökohtaista apua kunkin asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.

Sortso on tehnyt henkilökohtaista avustamista vuodesta 2008 alkaen. Asiakkaita on erityisesti Helsingissä ja Espoossa sekä muualla pääkaupunkiseudulla, mutta myös muissa kunnissa (kuten Kokkolan ja Huittisten seuduilla). Sortsolla on valmiudet toimia koko maassa henkilökohtaisen avun palvelun sekä kotihoidon tuottajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *