SeniorSurf kannustaa ikäihmisiä nettiin

SeniorSurf kannustaa ikäihmisiä nettiin

Vanhusten netinkäyttö kasvaa jopa nopeammin kuin muulla väestöllä. Yhä useampi myös ikääntyneistä hoitaa pankkipalvelut netin välityksellä, viettää aikaa Facebookin kaltaisissa yhteisöissä ja pitää yhteyttä lapsiin ja lapsenlapsiin viestipalveluiden kautta. Varmasti moni on löytänyt myös verkkokaupat joiden kotiintoimitukset helpottavat arkea liikkumisen hankaloituessa.

Silti Suomessa on arvioiden mukaan jopa satoja tuhansia vanhuksia jotka eivät ole juuri koskaan internetiä edes kokeilleet. Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf on valtakunnallinen ohjelma joka tuottaa materiaalia ikääntyiden digi-opastusta varten. Hankkeen käynnistystä tuki RAY (Veikkaus) vuosina 2014-2016.

Nettiin perehtymisellä voi olla suuri merkitys kotona jaksamisen kannalta. Omien asioiden hoito verkon vähentää päivittäistä avuntarvetta, ja säästää myös kustannuksia sekä yhteiskunnalta että vanhukselta itseltään.

Internetin käyttöön perehtyessä on hyvä tuoda esille myös online-maailman varjopuolia, vaikka turhaan pelotteluun ei syytä olekaan. Verkkomedioihin ja verkossa liikkuvaan tietoon on suhdauduttava skeptisemmin kuin perinteisiin lehtiin ja televisiokanaviin. Ikääntyvällä saattaa olla korostunut riski joutua kalasteluyritysten uhriksi roskapostien kautta. On ymmärrettävä että sähköpostin kautta ei koskaan kysellä luottamuksellisia tietoja kuten pankkitunnuksia. Lisäksi vanhuksiin kohdennetaan paljon harhaanjohtavaa mainontaa, etenkin kyseenalaisia lääkinnällisiä hoitoja markkinoimalla.

Jos vanhusta kiinnostavat netin rahapelit kannattaa pitää mielessä että pelien tahti on eriluokkaa kauppojen peliautomaatteihin verrattuina. Esimerkiksi Veikkauksen nettikasino on toki helppo tapa osallistua vaikka porukkalottoon, mutta päivittäiset ja kuukausittaisen talletus- ja panosrajat on syytä asettaa alhaiseksi, vaikka yhdessä vanhuksen kanssa.

Sen että erilaisia huijauksia ja vaaroja esiintyy ei kuitenkaan tarvitse olla este hyödylliselle netin käytölle. Jos arviointikyky on jo heikentynyt, voidaan koneelle vaikkapa yhdessä opastajan kanssa asettaa kirjanmerkkeihin luotettavia uutislähteitä ja muita päivittäin käytettäviä sivustoja. Koneen asetuksia voidaan myös säätää niin että järjestelmävalvojan toimintoihin ei ole pääsyä.

Leave a Reply